15.12.2016. 18:20
0
Zamjenik premijera Turske: 20 autobusa koji su evakuisani iz Halepa stiglo na sigurno područje
Zamjenik premijera Turske Veysi Kaynak je u četvrtak, nakon što je razgovarao s upravom graničnog prijelaza Cilvegozu u turskoj provinciji Hatay, u razgovoru s novinarima kazao da je 20 autobusa koji su evakuisani iz Halepa stiglo na sigurno područje.
"Preko koridora za evakuaciju ljudi iz Halepa za Idlib, evakuisano je prvih 20 autobusa s ljudima. Autobusi su stigli na sigurno područje koje kontrolišu snage Slobodne vojske Sirije (FSA) izvan Halepa. U autobusima se nalazi oko 30-35 ranjenih. Jedan dio, nažalost, ima teške opekotine, dok jedan dio njih imaju teške povrede. U kamionu se nalaze i cijele porodice. Sada se nalaze na sigurnom mjestu", rekao je Kaynak.

Istakao je da će ranjeni i bolesni biti smješteni u bolnice na tom području, dodajući da je i Turska spremna pružiti pomoć unesrećenim ljudima.

"Republika Turska provodi program za bolesne, ranjene, djecu i starije osobe. Razmatramo da formiramo kamp na sigurnom području u Siriji, u slučaju da dobijemo poziv od Slobodne vojske Sirije i opozicionih snaga. Turska je u slučaju takvog zahtjeva spremna da odgovori na novonastalu situaciju", kazao je Kaynak.

Na kraju je naglasio da će se možda u narednom periodu prema sigurnom području zaputiti još 20 autobusa ukoliko dobiju dozvolu za izlazak iz Halepa.

"Prema podacima koje smo dobili, u Halepu je sada oko 80-100 hiljada ljudi", rekao je Kaynak, dodajući da je Turska spremna pružiti pomoć evakuisanim ljudima u blizini turske granice u slučaju da u Idlibu ne budu postojali kapaciteti da prime evakuisano stanovništvo iz Halepa.

Podsjetimo, prvi konvoj civila iz istočnog dijela Halepa koji je pod opsadom snaga sirijskog režima i šiitskih militanata prešao je danas na zapadnu periferiju Halepa koja je pod kontrolom sirijske opozicije. Reporter AA s terena javlja da je prvi konvoj s 200 ranjenika došao u dio grada Halepa koji kontroliraju snage sirijskog režima, a potom zelenim autobusima prešao četiri kilometra i stigao na zapadnu periferiju grada koja je pod kontrolom opozicionih snaga.

Podsjetimo da su pripadnici šiitskih militantnih grupa kojima zapovijeda general iz Irana jutros izveli napad na konvoj koji je u skladu s nedavnim dogovorom vršio evakuaciju ranjenih civila s istoka Halepa u Idlib. Tom prilikom su poginule četiri osobe.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.