30.12.2016. 10:48
0
Ispovijest Pakistanca koji je uhapšen nakon napada u Berlinu: Skinuli su me, slikali, pa me tukli, krv su mi vadili tri puta
Naveed Baloch je 19. decembra prelazio cestu u centru Berlina kada ga je presrela policija. On se upravo vraćao iz prijateljevog stana kada je policijski auto stao ispred njega, a on je ubrzao korak.


''Tek sam tada shvatio da se radi o policijskom auto. Kad su me zaustavili, predao sam im dokumente''
, priča Naveed. 

Pustili su ga, ali onda nakon par sekundi ponovo dozvali nazad. I prije nego se snašao, već je bio u policijskom autu na putu za postaju, zavezanih ruku iza leđa. Kasnije, kako kaže, je imao povez preko očiju i vozili su ga iz postaje u postaju. Prisjeća se dva policijska službenika koji su bili grubi i namjerno ga gazili po nogama i pritiskali mu vrat.

Svukli su ga i fotografirali. ''Kad sam se opirao, tukli su me. Tri puta su mi vadili krv'', priča Naveed.

Tako je 24-godišnji Pakistanac identificiran od Njemačke policije kao glavni osumnjičeni za napad u Berlinu.

Baloch se danas skriva jer se boji za vlastiti život. Kaže da se više ne osjeća sigurnim. Pobjegao je iz Pakistana jer je bio meta pakistanskih religijskih ekstremista. Njegova obitelj u Pakistanu danima prima prijeteće pozive i pisma s njegovim fotografijama. Te večeri kad je uhićen, policija je dovela prevoditelja koji nije znao jezik njegove pokrajine pa se nisu dobro mogli ni razumjeti. 

''Rekli su mi da je neko te večeri vozio kamion i zabio se u mnoštvo ljudi. Mnogi su poginuli. Rekli su da sam to bio ja i tražili da potvrdim. Ja sam rekao da ne znam ništa o tome'', tvrdi Naveed.

''Smireno sam rekao da ja uopće ne znam voziti. Niti sam ikada vozio. Ne znam niti pokrenuti auto. Pokušao sam objasniti da je rat u mojoj zemlji i da sam zato pobjegao. U Njemačkoj su mi ponudili sigurnost, hranu i lijekove''
, rekao je i dodao kako nije siguran da su ga policajci uopće razumjeli.

Rekao im je da je bio pastir u svojoj zemlji i da je Musliman. U tih dva dana, koliko je bio u pritvoru, kako kaže, dali su mu samo čaj i dvopek.

''Nisam mogao jesti. Dvopek je bio odvratan, a čaj potpuno hladan. Spavao sam na drvenom krevetu bez madraca, a ruke su mi bile vezane sve vrijeme''
, rekao je Naveed.

''Rekli su mi da su imali razloga sumnjati u mene jer sam ubrzao kad su me zaustavili na cesti i da su mislili da sam kriminalac, ali da sam sad slobodan'',
dodaje.

Policija je tad već tražila Anisa Amrija, Tunižanina čiji su dokumenti pronađeni u kamionu i kojeg su policajci u Milanu ubili kasnije.

Upitan zašto je baš odabrao Njemačku, Naveed je rekao: "Pronašli smo agenta koji mi je to sredio, nije to bila moja odluka. Platio sam mu unaprijed, a obitelj mu je kasnije platila još".

Nakon njegovog hapšenja, mediji u Pakistanu su također prenijeli vijest i nije trebalo puno da ta informacije dođe i do njegove porodice.

''Nazvao sam majku putem WhatsApp-a, a ona me prvo pitala jesu li me policajci mučili. Rekao sam da nisu. Ona nije u niti jednom trenu sumnjala u moju nevinost. Hvala Bogu da su otkrili krivca. Nadam se samo da će se jednog dana moje ime prestati povezivati s tim groznim činom'',  rekao je Naveed.

(Amila Alijagić/24sata)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.