19.1.2017. 8:30
0
Trodnevna žalost u Maliju: U bombaškom napadu 60 mrtvih, 115 ranjenih
Broj mrtvih u samoubilačkom bombaškom napadu u vojnom kampu u Maliju porastao je na 60, dok je 115 osoba ranjeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Napad su jučer u gradu Gaou izvela petorica bombaša samoubica koji su aktivirali eksploziv na vozilu u kampu Operativnog mehanizma koordinacije (MOC) gdje su smješteni vojnici Malija i stotine bivših boraca koji su potpisali mirovni sporazum sa vladom. U kampu je bilo i mirovnjaka UN-a.

Povodom ovog tragičnog događaja sinoć se građanima i javnosti Malija televizijski obratio predsjednik te zemlje Boubacar Keita. 

"Iz svakog ovakvog udarca mi ćemo rasti, pobjeđivati, a vi ćete biti poraženi", poručio je Keita koji je proglasio trodnevnu žalost.

Kako javljaju lokalni mediji, militantna grupa Al-Mourabitoun preuzela je odgovornost za napad.

Riječ je o grupi povezanoj sa Al-Kaidom. Nakon što je s djelovanjem počela 2013. godine, svoje terorističke aktivnosti najviše sprovodi na sjeveru Malija.

Vođa ove grupe je Alžirac Mokhtar Belmokhtar.

Pod njegovim vodstvom grupa je preuzela odgovornost za nekoliko ranijih napada i otmica u regionu na sjeveru Malija, uključujući i talačku krizu u hoteliu u Burkini Faso u januaru prošle godine gdje je ubijeno 28 osoba, najviše turista iz Francuske, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Jučerašnji krvavi napad u Maliju bacio je sjenu na primirje koje je nedavno postignuto u burnoj regiji na sjeveru Malija.

Misija UN-a u Maliju smatra se najopasnijom u svijetu. Prema posljednjim podacima, u Maliju je raspoređeno oko 10.000 UN-ovih mirovnjaka koji pomažu stabilizaciju zemlje nakon borbe za nezavisnost sjevera.

Uprkos vojnoj intervenciji 2013. godine predvođenoj Francuskom kojom se nastojao očistiti region od ekstremista, sjeverni Mali i dalje je nestabilan region.

(Anadolu Agency)

NapadMali
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.