23.1.2017. 21:45
0
Završen prvi dan pregovora o Siriji glavna tema bila provedba primirja u cijeloj zemlji
U večernjim satima u ponedjeljak je završen prvi dan pregovora o sirijskom pitanju koji se održavaju u glavnom gradu Kazahstana, Astani pod pokroviteljstvom Turske i Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas su prijedlozi predstavnika opozicije i sirijskog režima predstavljeni stranama podsredstvom zvaničnika Turske, Rusije i Ujedinjenih naroda (UN).

Na današnjim sastancima su učestvovale delegacije opozicije, koju predstavljaju predstavnici pobunjeničkih grupa koje učestvuju u sukobima u Siriji, sirijskog režima, Turske, Rusije, Irana i SAD-a.

Glavna tačka dnevnog reda prvog dana razgovora je bilo provedba i jačanje primirja na području cijele Sirije.

Yahya Al-Aridi, glasnogovornik sirijske opozicije na pregovorima u Astani, izjavio je ranije u ponedjeljak kako je tokom današnjih sastanaka traženo da strane ponude stavove i metode u vezi s postizanjem istinskog primirja na području cijele Sirije.

Al-Aridi je okupljenim novinarima u Astani kazao da su zvaničnici opozicije održali vrlo konstruktivne sastanke tokom prvog dana pregovora o sirijskom pitanju.

"Opozicija je održala vrlo korisne sastanke sa delegacijama Turske, Rusije i UN-a. Tokom sastanka insistirano je da strane predlože stavove i metode kako bi se postiglo istinsko i stabilno primirje u cijeloj zemlji", rekao je Al-Aridi.

Istakao je da je bilo riječi i o ukidanju opsade te oslobađanju političkih zatvorenika koji se nalaze u zatvorim sirijskog režima.

"Ako rezultat sastanka bude dobar, to bi moglo omogućiti i postizanje istinskog političkog rješenja u okviru rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i Deklaracije iz Ženeve", kazao je Al-Aridi.

Naglasio je da je glavna tačka dnevnog reda prvog dana pregovora u Astani bila da se osigura dugoročno primirje u ratom pogođenoj zemlji.

Podsjetimo, nakon direktnih razgovora uz učešće predstavnika vojne opozicije, sirijskog režima, Turske, Rusije, Irana i SAD-a, prešlo se na posredne susrete. Predstavnici opozicije su tom prilikom predstavili opsežan izvještaj u kojem je jasno navedeno u kojim dijelovima zemlje sirijski režim krši primirje.

Opozicija je tražila da bude dostavljena humanitarna pomoć u područja koja su pod okupacijom sirijskog režima, te da što prije bude oslobođeno oko 13 hiljada žena koje se nalaze u zatvorima sirijskog režima kao politički zatvorenici.  Opozicija je također, tražila da iranski vojnici kao i strane organizacije koje podržava Teheran što prije napuste Siriju.

Predstavnici Rusije i UN-a su potom održali sastanak sa zvaničnicima sirijskog režima kako bi raspravljali o predloženim zahtjevima opozicije.

U Astani je u ponedjeljak počeo sastanak s ciljem pronalaska rješenja za okončanje rata u Siriji, a učestvuju delegacije sirijske opozicije, sirijskog režima, te Turske, Rusije, Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). 

Sastanak o Siriji u Astani organiziran je uz posredstvo Turske i Rusije koje su zemlje garanteri prekida sukoba koji je u Siriji postignut 30. decembra prošle godine. 

Značaj sastanka u Astani sadržan je u činjenici da inicijatori žele da na njemu bude ostvareno najmasovnije učešće grupa sirijske opozicije. Ovo je prvi sastanak na kojem sirijsku opoziciju predstavljaju predstavnici pobunjeničkih grupa koje učestvuju u sukobima u Siriji. 

Za razliku od ranijih sastanaka u Ženevi, u Astani za pregovarački stol sjedaju delegacije suprotstavljene sirijske opozicije i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ranije su ti susreti bili indirektni ili u šturim formama i bez konkretnih rezultata.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.