25.1.2017. 12:45
0
Yildirim: Uticaj Turske u regiji je sve veći, a to je rezultat snage države, naroda i predsjednika
Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari kako uticaj Turske u regiji raste, kao i njena uloga u rješavanju kriza u Siriji i Iraku, za šta smatra da je rezultat snage naroda, države i predsjednika.


Yildirim se obratio učesnicima sastanka lidera regionalnih ureda vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom je govorio o aktuelnim pitanjima u Turskoj i regiji.

“Razgovarali smo sa Irakom, u prvom redu o pitanjima Bashiqe, Mosula, Sinjara i borbe protiv terorista PKK-a. Uticaj Turske u regiji sve je jači. I oni koji prije godinu nisu računali na Tursku u rješavanju sirijske krize, sada rade sve kako Turska kaže. Eto, to je snaga naše države. To proizilazi iz snage naše države, naroda i sposobnosti našeg predsjednika“, kazao je Yildirim.

Osvrnuvši se i na set ustavnih promjena u toj zemlji, za koji je rekao kako povećava ovlasti Velike narodne skupštine Republike Turske.

"Parlament će moći da istražuje, izrađuje i usvaja prijedloge zakona, nadzire i na neki način procesuira predsjednika. Parlament će imati pravo ministre redom pozivati na odgovornost. Snaga parlamenta se povećava", rekao je Yildirim komentarišući navode kako set ustavnih promjena može dovesti do slabljenja ovlasti parlamenta.

Yildirim je također, kazao kako su trenutne ustavne promjene zapravo implementacija referenduma iz 2007. godine, kada su gradjani turske odlučili da predsjednika ove zemlje trebati birati narod.

“Dakle radi se o dovršavanju onih stvari koje su ostale nedopunjene. Neki su ustali, galame i poručuju ‘mijenja se režim, odlazi nam Turska’, a zapravo odlaze oni sami. Turska nikuda ne odlazi, nego čvrsto korača ka nivou savremene civilizacije. Niko nema pravo da prepriječiti put Turskoj radi svojih želja”, poručio je premijer Yildirim. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.