1.2.2017. 12:29
0
Ban Ki-moon se neće kandidovati za predsjednika Južne Koreje
Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, jedna od najpriznatijih južnokorejskih ličnosti u svijetu, objavio je u srijedu da se neće kandidovati za predsjednika svoje zemlje.

Ban se vratio u domovinu prošlog mjeseca nakon decenije provedene u New Yorku i uveliko se očekivalo da će se kandidovati za izbore u ovoj godini ali je njegova eventualna kandidatura naišla na niz prepreka.

- Povući ću se iz politike. Žao mi je što sam razočarao tolike ljude - izjavio je on novinarima na konferenciji za štampu.

Iako nikada zvanično nije objavio svoju kandidaturu, bivši čelnik UN-a imao je niz pojavljivanja u javnosti i uveliko se očekivalo da se pridruži vladajućoj stranci Saenuri smijenjene predsjednice Park Geun-Hye, ili da se raziđe s konzervativcima na predstojećim predsjedničkim izborima.

On se, međutim, borio da osigura stranačku podršku u južnokorejskom krajnje pristrasnom političkom sistemu, protiv navoda o korupciji nekih članova njegove rodbine i brojnih optužbi protiv njega lično.

- Moj neukaljani patriotizam i aspiracije postali su žrtve hajke koja je bliska ličnom pokolju - izjavio je on u srijedu, prije nego što se nakratko naklonio, uzeo je svoje papire i napustio je binu. 

Podrška javnosti Banu rapidno je opadala s 20,3 posto kada se vratio u zemlju na 13,1 posto prije današnje objave.

Diplomata od karijere, Ban se nikada nije pridružio nijednoj južnokorejskoj političkoj stranci, iako je obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u administraciji pokojnog liberalnog predsjednika Roh Moo-Hyuna od 2004 to 2006. godine, prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.