3.3.2017. 14:30
0
Prijetnja bombom u njemačkom gradskom vijeću
Vlada njemačkog grada Gaggenau naložila je evakuaciju gradske vijećnice nakon što je primila prijetnju bombom za koju se smatra da je povezana sa otkazivanjem javnog skupa koji je organizovao turski ministar pravde, piše Guardian, prenosi Patria.

Ministar Bekir Bozdağ trebao je stići u ovaj njemački grad u toku sedmice kako bi organizovao kampanju za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogan u kontekstu najavljenog referenduma idućeg mjeseca.

Međutim, ministar se nije pojavio u četvrtak iz, kako je navedeno, sigurnosnih razloga. Zvaničnici Gaggenaua naveli su nedostatak prostora na parkingu gdje se skup trebao održati kao razlog za njegovo otkazivanje.

U petak je policija ispraznila gradsku vijećnicu zbog anonimnog telefonskog poziva u kojem se navodi da je sjedište policije u blizini Offenburga primilo prijetnju bombom. Anonimni pozivatelj je rekao da je prijetnja odgovor na otkazivanje skupa.

Za sada nije otkrivena bilo kakva eksplozivna naprava. Zvaničnici vjeruju da se radi o lažnoj dojavi koju, međutim, treba ozbiljno tretirati.

Incident se dešava u vrijeme kada su odnosi između zvaničnog Berlina i Ankare napeti zbog pritvaranja njemačko-turskog novinara u istanbulski zatvor od strane turskih vlasti.

Turski političari se nadaju da će izlobirati podršku 1.4 miliona turske dijaspore u Njemačkoj u korist predsjednika Erdogana prije referenduma idućeg mjeseca. Više moći za Erdogana značilo bi da predsjednika može ukinuti poziciju premijera, imenovati više sudija i produžiti vlastiti mandat.

Njemački grad Keln također je odbio zahtjev turskog ministra privrede, Nihata Zeybekcija, da održi govor. Izvještaji medija govore i o tome da Erdogan, koji je već vodio kampanje u Njemačkoj, također planira politički skup u ovoj zemlji.

Ovo je samo dovelo do eskalacije tenzija između Ankare i Berlina. Ankara optužuje njemačku vladu da želi onemogućiti Erdoganova nastojanja u kontekstu ustavne reforme. Turski ministar vanjskih poslova, Mevlüt Çavuşoğlu, optužio je vladu Angele Merkel da namjerno pokušava „spriječiti Tursku da postane snažna“.

Gökay Sofuoğlu, predsjedavajući turske zajednice u Njemačkoj, upozorio je na eskalaciju tenzija. Za radio RBB je izjavio da se turska vlada koristi zabranama, naročito Bozdag, za vlastite potrebe. „Žele povećati broj glasova u njemačkoj dijaspori predstavljajući Njemačku kao zastrašujuću“, tvrdi Sofuoğlu.

Vlada Angele Merkel se trenutno nalazi pod velikim pritiskom od svih političkih strana u Njemačkoj; od nje se očekuje da se usprotivi Erdoganu zbog straha da se on koristi sporazumom o izbjeglicama između EU i Ankare, zbog kojeg su hiljade izbjeglica spriječene da uđu u Evropu, piše britanski Guardian.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.