16.4.2017. 22:50
0
Binali Yildirim: Otvara se novo poglavlje u demokratskoj historiji
Nezvanični rezultati referenduma pokazuju da je u prednosti opcija za promjene Ustava, kojim će predsjednička ovlaštenja biti proširena, rekao je večeras turski premijer Binali Yildirim.


Yildirim je, u govoru pred pristalicama u sjedištu vladajuće stranke Pravde i razvoja /AKP/, istakao da nakon referenduma Turska otvara novo poglavlje u svojoj demokratskoj istoriji. 

Turska novinska agencija Anadolija navodi da je na osnovu prebrojanih 98,2 odsto glasova opcija "da" osvojila 51,3 odsto. 

Opcija "ne" preuzela je vođstvo u tri najveća turska grada Istanbulu, Ankari i Izmiru i na jugoistoku Turske, gdje Kurdi čine većinu. 

Ukoliko pobijedi opcija "da", 18 ustavnih amandmana izmijeniće turski sistem vladavine sa parlamentarnog na predsjednički i biće ukinuta funkcija premijera, a predsjednik će dobiti veća ovlaštenja. 

Prema postojećem Ustavu, predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu i ovlaštenja su uglavnom u rukama premijera i Parlamenta. 

Prema novom Ustavu, privremena ovlaštenja koja je predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio uvođenjem vanredne situacije zbog neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine, ostaće trajna. 

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.