8.5.2017. 15:39
0
Praštalo nakon pobjede Macrona: Bitka za Pariz dobijena, ali rat za Evropu se nastavlja
Nakon što je Emmanuel Macron postao novi predsjednik Republike Francuske, predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo u izjavi za Fenu je kazao da je bitka za Pariz dobijena, ali da se rat za Evropu nastavlja.

Podsjetio je da Francuska i Macron kao i sve proevropske snage već sada trebaju započeti pripreme za novu kampanju za predstojeće parlamentarne izbore u Francuskoj, od kojih, možda još više od predsjedničkih izbora, ovisi pravac daljnjeg kretanja pete najrazvijenije ekonomije svijeta.

- Izborom Macrona na funkciju predsjednika Francuske, jedne od dviju najvažnijih "lokomotiva" evropskog projekta, Evropska unija je dobila najvažniji "poklon", a to je dodatna prilika za nastavak bitke za očuvanje i opstanak EU - smatra Praštalo.

Mišljenja je da bi na svjetskim berzama već danas bio haos da je na izborima u Francuskoj pobijedila Macronova protivnica Marine Le Pen, a Brisel bi, smatra Praštalo, bio u stanju vanredne političke situacije s neizvjesnim ishodom i upitnom egzistencijom.

- Iako ultranacionalističke stranke prividno gube na zamahu u Evropi, zabrinjavajuće je da je Le Pen dobila duplo veću podršku nego njen otac 2002. godine, što poziva na oprez evropske birokrate da se što hitnije vrate izvornim ciljevima i vizijama jedinstvene Evrope - stav je Praštala.

Izrazio je nadu da će Evropska unija iznaći kompromis i balans između interesa velikog (liberalnog) kapitala, koji neupitno stoji i pruža podršku novom predsjedniku Francuske i potrebe običnih ljudi da imaju garanciju za svakodnevnu sigurnost.

Kako je zaključio, izbor Macrona, uz Brexit i promjenu politike nekih od "saveznika" prema Briselu daju Evropskoj uniji priliku da iz krize izađe jača, tako što će, još od 9. maja 1950. godine, prvi put postati i prerasti u iskonski "evropski" projekt, čiju budućnost i odgovornost će kreirati Evropljani.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.