15.5.2017. 18:46
0
Zloglasni njemački neonacista uhapšen u Mađarskoj
Zloglasni njemački neonacista uhapšen je u ponedjeljak u Mađarskoj, gdje je tražio azil nakon što je pobjegao iz Njemačke kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne zbog negiranja holokausta i poticanja na antisemitizam, kazali su zvaničnici, izvještava AP.

Mađarska policija je saopćila da je Horst Mahler priveden u sjeverozapadnom gradu Sopron u ponedjeljak ujutro.

Ken Heidenreich, glasnogovornik tužilaštva u Minhenu, gdje je izdat evropski nalog za hapšenje Mahlera, potvrdio je da je preko telefona informiran o Mahlerovom hapšenju.

Osamdesetjednogodišnji Mahler jedan je od osnivača ljevičarske militantne grupe Frakcija Crvene armije (RAF), koji je kasnije postao ekstremni desničar i više puta je osuđivan zbog krivičnih djela povezanih s neonacizmom.

Pored toga, sud u Mainzu je 2003. godine Mahlera proglasio krivim za opravdavanje zločina jer je izjavio da su napadi u SAD-u 11. septembra 2001. godine opravdani, zbog čega je kažnjen s nekoliko hiljada eura.

On je također sredinom 1970-ih godina osuđivan zbog djela povezanih s Frakcijom Crvene armije, uključujući nekoliko pljački banaka i pomaganje zloglasnom teroristi Andreasu Baaderu, drugom članu ove grupe, u bijegu iz zatvora.

On je služio kaznu u trajanju od 10 godina zbog negiranja holokausta i poticanja na antisemitizam kada je sud prije dvije godine odlučio da on može napustiti zatvor zbog teške bolesti. Krajem prošle godine mu je naređeno da se vrati u zatvor, ali je on odbio i pobjegao iz zemlje.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.