24.5.2017. 21:00
0
U bombardiranju koalicije pod američkim vodstvom u Siriji ubijeno 16 civila
Najmanje 16 civila ubijeno je u bombardiranju koalicije pod američkim vodstvom u blizini bastiona Islamske države u Siriji, Raqe, saopćila je u srijedu posmatračka grupa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su među ubijenima žena i njenih petero djece, kao i tri bračna para.

- U koalicijskim udarima pogođena je Al-Baruda, selo petnaestak kilometara od grada Raqe - izjavio je čelnik Opservatorije Rami Abdel Rahman.

- Većina ubijenih bile su izbjeglice iz istočnih dijelova pokrajine Homs - dodao je.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju američku podršku, nalaze se samo tri kilometra od Raqe, dok je njihov najbliži položaj istočno od grada.

Napad na Al-Barudu uslijedio je nakon što je Opservatorija izvjestila o najvišoj brojci ubijenih civila u koalicijskim napadima otkako je počela bombardovati Siriju 23. septembra 2014.

Između 23. aprila i 23. maja ove godine u koalicijskim zračnim udarima ubijeno je ukupno 225 civila u Siriji, saopćila je Opservatorija sa sjedištem u Britaniji.

U ovom je mjesecu američka vojska saopćila da je u koalicijskim zračnim udarima u Iraku i u Siriji "nenamjerno" ubijeno ukupno 352 civila od 2014.

Više od 320.000 ljudi je ubijeno i milioni su rasljeni otkako je sirijskii sukob izbio u martu 2011. godine, prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.