27.5.2017. 14:38
0
Egipat: Broj poginulih u napadu na Kopte porastao na 29
Broj poginulih u napadu naoružanih ljudi na autobus koji je prevozio hrišćane Kopte do manastira južno od Kaira porastao je na 29, saopćile su danas egipatske vlasti.

Egipatska vlada navodi u saopćenju da je 13 ranjenih u jučerašnjem napadu zadržano u bolnicama u Kairu i južnoj pokrajini Minya u kojoj se desio napad. Vlasti su ranije saopćile da je 28 osoba ubijeno.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, četvrti na hrišćane Kopte od decembra prošle godine, ali on nosi obilježja radikalne grupe Islamska država. Krvoproliće se desilo uoči početka muslimanskog mjeseca ramazana.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi  objavio je nakon napada da je Egipat pokrenuo zračne udare na baze za obuku militanata u Libiji.

Visoki egipatski zvaničnici saopćili su da su borbeni avioni napali baze Vijeća šure u istočnoj Libiji, miltantne grupe poznate po vezama s Al-Kaidom, a ne s Islamskom državom.  

El-Sissi je poručio patrijarhu Towardosu Drugom, čelniku koptske crkve u Egiptu, u telefonskom razgovoru da država neće mirovati dok se počinioci tog zločina ne kazne.

El-Sissi je proglasio tromjesečno vanredno stanje nakon napada na dvije crkve sjeverno od Kaira na Cvjetnu nedjelju. U decembru prošle godine bombaš samoubica je napao crkvu u Kairu. U ta tri napada, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, ubijeno je 75 osoba.

Egipatska vlada bori se u posljednje tri godine protiv militanata koje predvodi ogranak ekstremističke grupe Islamska država sa sjedištem na Sinajskom poluotoku.

Nakon posjete pape Franje Egiptu prošlog mjeseca, Islamska država je najavila da će pojačati napade na hrišćane i zatražila od muslimana da napadaju hrišćanske skupove i zapadne ambasade, prenosi agencija AP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.