15.6.2017. 12:16
0
Loš materijal na fasadi zgrade uzrokovao brzo širenje tragičnog požara u Londonu
FOTO: Foto: Fena/Xinhua
Stručnjaci smatraju da je loš materijal na fasadi zgrade Grenfell Tower doprinio širenju smrtonosnog požara u kojem je sinoć poginulo najmanje 12, a hospitalizirane 74 osobe.

Zgrada od 24 sprata je navodno bila prekrivena materijalom kojim se vatra brzo proširila prema vrhu.

Mike Penning, konzervativni zastupnik koji je u prošlosti radio kao vatrogasac, istakao je da je taj materijal, kako je rekao, kriv zbog tolike tragedije.

"Taj materijal je očito pogodovao širenju vatre", rekao je Penning novinarima, prenosi TRT.

S druge strane, lokalne vlasti su saopćile da je prije tragedije vatragasna služba provela inspekciju kojom je utvrđeno da je zgrada "bezbjedna".

Judith Blakeman, zastupnica u Skupštini općine Kensington, izjavila je da su vatrogasci navodno stanovnicima u toj zgradi, koji su upozoravali na opasnost od požara, kazali da u slučaju incidenta ne napuštaju stanove te da će biti spašeni u roku od sat vremena.

Londonska policija je danas saopćila da je šest osoba poginulo u požaru koji je izbio u višespratnici u Londonu, te da se očekuje da će broj žrtava rasti.

"U ovom trenutku možemo potvrditi smrt šest osoba, ali vjerovatno je da će broj poginulih rasti tokom narednih dana", rekao je policijski komandant Stuart Cundy i dodao da se veliki broj osoba nalazi na liječenju.

Iz londonske ambulantne službe kažu da je 50 ljudi hospitalizovano u pet bolnica nakon velikog požara u visokoj stambenoj zgradi u zapadnom Londonu.

Dany Cotton, komesarka londonske vatrogasne službe, kazala je da se radi o požaru “bez presedana“, te da u svojoj 29-godišnjoj karijeri nije vidjela tako veliki požar u stambenoj zgradi.

Požar je izbio u srijedu oko jedan sat nakon ponoći i brzo se proširio kroz zgradu. Ubrzo je na lice mjesta stiglo preko 20 ekipa hitne pomoći, te oko 200 vatrogasaca sa 45 vatrogasnih vozila.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.