21.6.2017. 10:03
0
Centralnoafrička Republika: Žestoki sukobi u Brii unatoč sporazumu o primirju
Najmanje 40 osoba je poginulo u borbama u Centralnoafričkoj republici (CAR) samo dan nakon što je potpisan sporazum o prekidu vatre između vlade i pobunjenika.

Iz humanitarne organizacije Ljekari bez granica kazali su da su žestoke borbe izbile u Brii u utorak ujutro.

Maurice Belikoussou, gradonačelnik Brie, grada sjeveroistočno od glavnog grada CAR-a, Banguija, ispričao je o ulicama punim leševa, javlja BBC.

Belikoussou je za Reuters izjavio da su 42 tijela odnesena u bolnicu.

Primirje, koje je potpisano u Rimu u ponedjeljak, podrazumijevalo je hitni prekid vatre.

Cilj je bio dopustiti naoružanim skupinama sudjelovanje u političkim procesima u zamjenu za prestanak napada.

U CAR-u su život izgubile hiljade ljudi, a stotine hiljada ih je raseljeno od 2013. godine, kada su većinom muslimanski pobunjenici koji pripadaju savezu Seleka, svrgnuli predsjednika Francoisa Bozizea, čime su izazvali reakcije od većinom kršćanskih paramilitarnih skupina pod nazivom Anti-balaka.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.