22.6.2017. 17:00
0
Vlasti Norveške odustale od gradnje spomenika Breivikovim žrtvama
Norveške vlasti odlučile su odustati od postavljanja spomen-obilježja žrtvama masakra koji je izvršio Anders Behring Breivik 2011. godine, jer se dio lokalnog stanovništva tome protivi, piše „Guardian“.


Mještani otoka Utoja su spremni i tužiti vlasti ako nastavi sa instaliranjem spomen-obilježja. Kako je planirano, spomenik je trebao uključiti široki rez jednog dijela kopna na otoku, kao simbol prekinute mladosti.

Breivik, radikalni desničar, je u ubilačkom pohodu ubio ukupno 77 ljudi, uglavnom mladih, od čega  samo na otoku Utoja 69. Međutim, mještani smatraju da je planirani spomenik „previše napadan“ te da će promijeniti njihovu lokalnu zajednicu. Neki od njih tvrde da su učestvovali u spašavanju Breivikovih žrtava. Vlasti, stoga,  trebaju odustati od tog obilježja i prebaciti ga u pristanište.

Breivik za to vrijeme služi 21-godišnju kaznu zatvora. Nedavno je i promijenio ime u Fjotolf Hansen.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.