15.7.2017. 10:22
1
Erdogan: Godina dana od najkrvavijeg terorističkog napada u historiji
Prošla je godina dana otkako smo prebrodili najkrvaviji teroristički napad u historiji Republike Turske, ali u tom periodu dokazali smo izdržljivost, sposobnost oporavka i snagu, kazao je premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan povodom prve godišnjice "15. jula" kada se dogodio pokušaja državnog udara u toj zemlji.

U poruci koju je uputio, prisjetio se onoga s čim se Turska suočila, kazavši da su napad na državu te noći izveli izdajnici infiltriranih u tursku vojsku, povezani s Fetullahom Gülenom, a ta teroristička mreža ubila je 250 i ranila više od 2.000 građana

- Bili smo suočeni sa ubicama koji su bombardovali svoju narodnu skupštinu, sravnili sa zemljom glavno sjedište specijalne policije koja predvodi našu borbu protiv terorističkih organizacija, tenkovima krenuli na goloruke civile i otvarali vatru iz borbenih aviona i helikoptera. U našoj historiji mi nismo doživjeli ovakvo divljaštvo - kazao je Erdoğan.

Međutim, dodao je da dvije stvari čine taj narod ponosnim, a to su hrabrost i odlučnost da se suprotstave tom napadu, ali turski narod je tada pokazao svijetu da brani demokratiju i da će je braniti i u budućnosti.

- U godini nakon 15. jula provedene su opsežne upravne, krivične i pravne istrage. Prikupljeni su opsežni dokazi o ovoj strukturi FETO-a koja je smislila i sprovela pokušaj udara - tvrdi Erdoğan. 

Ponovio je i da se preduzetim mjerama slomila kičma organizacije u Turskoj, ali, opasnost nije ograničena samo na Tursku jer ova organizacija u mnogim zemljama ima slične strukture.

Kako je zaključio u poruci, potrebno je preduzmeti potrebne mjere da se više nikada ovako nešto ne ponovi, a kao cilje je naveo podizanje demokratije u Turskoj na najviše nivoe sigurnosti, saopćeno je danas iz Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

(Fena/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.