15.7.2017. 11:01
0
Nova runda pregovora o Siriji završena "bez pomaka"
Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura stavio je naglasak na međunarodnu borbu protiv terorizma dok je u petak zaključivao posljednju rundu mirovnih pregovora o Siriji za koju je kazao da je bila "bez pomaka".
Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon pregovora, De Mistura je rekao da Assadovi pregovarači nisu pružili nikakve naznake da su voljni pregovarati o tranziciji, izvještava Reuters.

Iako sirijska vlada uporno predstavnike opozicije opisuje kao teroriste, De Mistura je kazao da se nada da će nagovoriti sve strane da barem sjede u istoj prostoriji tokom sljedeće runde pregovora koja će biti održana u septembru.

Obrazlažući svoj stav o borbi protiv terorizma, de Mistura je kazao da se ona odnosi samo na grupe koje Vijeće sigurnosti UN-a smatra terorističkim, te da se mora provoditi u skladu s humanitarnim pravom i ljudskim pravima.

Kako de Mistura navodi, implementacija rezolucija UN-a o naoružavanju i finansiranju terorista i kretanju stranih boraca je bila veoma spora, ali on očekuje povećane napore protiv grupa na spisku UN-a i koordinirane akcije kada god je to moguće.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.