15.7.2017. 14:08
0
Istaknuti kineski borac za ljudska prava Xu Zhiyong pušten iz zatvora
Jedan od najistaknutijih kineskih boraca za ljudska prava pušten je na slobodu u subotu nakon odsluženja četverogodišnje zatvorske kazne koja je izazvala međunarodne osude.

Xu Zhiyong, čiji se "Novi građanski pokret" zalagao za rad unutar sistema kako bi se stvorio pritisak za promjene, priveden je 2013. godine, a zatim osuđen zbog "okupljanja radi ometanja javnog reda", javlja Reuters.

Jedan od glavnih zahtjeva te grupe je bio da zvaničnici objave spisak svoje imovine.

Xuov advokat, Zhang Qingfang, za Reuters je kazao da je informirao Xua o "događajima izvana", uključujući smrt aktiviste i nobelovca Liua Xiaoboa, te da je Xu bio "uznemiren" kada je primio tu vijest.

Njegov pokret je stekao ugled 2003. godine zbog pomaganja žrtvama otrovane formule za dojenčad i migrantskim radnicima koji nisu imali pristup zdravstvenoj njezi i obrazovanju.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.