19.7.2017. 17:03
0
Španski bankar koji je osuđen za korupciju pronađen mrtav
Bivši direktor španske banke Caja Madrid, koji je osuđen za korupciju zajedno s bivšim čelnikom MMF-a Rodrigom Ratom, u srijedu je pronađen mrtav s prostrijelnom ranom na grudima, saopćila je policja.

Tijelo Miguela Blese (69), koji je imao veze u vladajućoj španskoj Narodnoj stranci, pronađeno je pokraj automobila na privatnom imanju Villanueva del Rey u južnoj pokrajini Cordoba, saopćila je glasnogovornica Civilne garde.

Španski mediji javili su kako izgleda da je on počinio samoubistvo, ali je policija to odbila potvrditi, navodeći da vlasti istražuju taj slučaj.

Španske dnevne novine El Pais navode da je Blesa doručkovao s prijateljima na imanju i da je napustio stol kako bi pomjerio svoj automobil. Kratko nakon toga pronađen je mrtav.

Sud je u februaru osudio Blesu na šest godina zatvora zbog pronevjere sredstava nakon skandala sa zloupotrebom kreditnih kartica tokom njegovog mandata na čelu Caja Madrid i kasnijih malverzacija u kreditnoj fitrmi Bankia. On se žalio na presudu.

Blesa je optužen da je uveo shemu takozvanih "crnih kartica" koja je omogućila njemu i više od 60 ostalih direktora banaka da kupuju nakit, ljetuju u mondenskim odmaralištima i kupuju skupu odjeću.

On je proglašen krivim da je pronevjerio 435.000 eura, prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.