24.7.2017. 15:00
0
Roditelji ubijenog 17-godišnjeg Jordanca protestirali, traže istinu o ubistvu
Stražar izraelske ambasade u Ammanu koji je ubio dvojicu Jordanaca napadnut je prije nego što je otvorio vatru, saopćilo je u ponedjeljak izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.


Osoblje ambasade napali su Jordanci sa šarafcigerima u jednoj od zgrada kompleksa ambasade, prije nego što je on ubioobojicu iz vatrenog oružja i ranjen je u incidentu, navodi ministarstvo u saopćenju.

U saopćenju se također naglašava da stražar ima diplomatski imunitet u skladu s Bečkom konvencijom. U međuvremenu je rodbina jednog od Jordanaca,  Mohammada Al Dawaimeha,  17-godišnjeg dječaka,  protestirala u ponedjeljak pozivajući na istragu kako bi se ustanovila istina.

- Tražimo istinu. Mohammad je dijete. Ne znamo šta se desilo. On nije imao nikakvih političkih orijentacija  - izjavio je Emran Dawaimeh, Mohammadov rođak, za Xinhuu.

- Pozivamo jordansku vladu da svima kaže istinu. Verzija koju je pružila policija je misteriozna - dodao je.

Jordanska policija saopćila je da je istraga još u ranoj fazi, i da je odjel javne sigurnosti pokrenuo širu istragu svih detalja pucnjave.

Kako prenose izraelski mediji, Jordan je zahtijevao ispitivanje stražara i zabranio je svom osoblju ambasade da napusti kompleks. 

Incident se desio u jeku eskalirajućih napetosti između dvije zemlje, izazvanih izraelskim uvođenjem detektora metala na ulazu u džamiju Al-Aqsa u istočnom Jerusalemu, vjerskom objektu kojim  upravlja jordanski vakuf u okviru dugogodišnjeg status quoa.

Izbilo je nekoliko protesta u Jordanu zbog izraelskih mjera u džamiji Al-Aqsa. Jordanski demonstranti u više navrata su pozivali na zatvaranje izraelske ambasade u Ammanu i protjerivanje ambasadora zbog napetosti na svetom mjestu.

Uvođenje detektora također je izazvalo proteste i sukobe između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti u kojima su poginula najmanje četvorica Palestinaca.

Izraelska vlada održala je sastanak od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutru, raspravljajući o eskalaciji nasilja.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.