27.7.2017. 10:34
0
Izrael uklonio kontroverzne sigurnosne instalacije pred džamijom Al-Aqsa
Izrael je u četvrtak ujutru uklonio sve sigurnosne instalacije koje je nedavno postavio pred Lavljom kapijom koja vodi do džamije Al-Aqsa u Starom gradu u Jerusalemu.


Policija je uklonila metalne mostove i kamere nedavno postavljene kod kapije, omogućujući put za ponovno otvaranje džamije.

Izrael je zatvorio muslimansko sveto mjesto nakon napada pred njegovim kapijama u kome su ubijena dva izraelska policajca i tri navodna palestinska napadača iz izraelskog grada Umm Fahema.

Samo dvije kapije koje vode do džamije ponovo su otvorene 16. jula nakon što je policija postavila detektore za metal na kapijama džamije. Vakuf zadužen za održavanje lokacije na kojoj se nalazi džamija, poznata kao Haram al-Sharif ili Plemenito svetište, odlučio je, ipak, da se ne ulazi u džamiju, smatrajući uvođenje detektora metala kršenjem dugogodišnjeg statusa quoa i koraka ka izraelskom preuzimanju kontrole nad svetim muslimanskim mjestom na 144 dunuma zemlje. 

Kao rezultat toga, muslimani su odbili da ulaze u džamiju, odlučujući da umjesto toga obavljaju molitve ispred ograđenog kompleksa u znak protesta.

Molitve su se obično završavale konfrontacijama s izraelskom policijom a trojica mladih Palestinaca ubijena su u vatri izraelske policije prošlog petka u protestima koji su izbili u i oko Jerusalema.

Zvaničnici su pripisali uklanjanje sigurnosne infrastrukture snažnom narodnom protivljenju i mirnim okupljanjima građana Jerusalema pred džamijom, koja su također imala odjeka među Palestincima na drugim područjima i širom svijeta.

Ipak, konačna odluka o davanju zelenog svijetla za nastavak obavljanja molitvi unutar džamije ovisi od izvještaja tehničke komisije koju je oformio vakuf prije dva dana i koja treba da utvrdi  da li su uklonjene sve izraelske instalacije unutar i van kapija.

Izvještaj i konačna odluka očekuju se tokom dana uoči molitvi petkom kada hiljade muslimana obično prisustvuje džumi u džamiji, tradiciji koja se obavlja stoljećima koja je prekinuta samo kada je Izrael zatvorio džamiju 14. jula na dan obavljanja džume i kada su muslimani odbili da je održe narednog petka unutar džamije u znak protesta protiv postavljanja detektora metala, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.