28.7.2017. 9:45
0
U bečkoj bolnici upotrebljavaju bio-gips
U bolnici Wilhelminenspital od nedavno se koristi biološki razgradljiv materijal kako bi se pobrinuli za pacijente koji su imali lomove kostiju. Novi gips ima mnogobrojne prednosti za pacijente, uposlenike i za okolinu.

Novi gips se proizvodi na bazi drveta, lako se formira i lako oblikuje. Gips se zagrijava u specijalnoj peći, a toplota utiče na to da se mogu veoma dobro formirati. Nakon prilagođavanja odgovarajućem dijelu tijela materijal postaje hlađenjem tvrd i otporan je na vodu. Isti materijal se ponovo može koristiti ukoliko se gips nanovo mora prilagoditi dijelu tijela. Gips od umjetnog materijala mora se uvijek nanovo napraviti.

Za radnike je upotreba novog gipsa jednostavnija nego dosadnašnjeg plastičnog gipsa. Nije potrebno nošenje rukavica ili maski zbog biološki razgradivog materijala.

Novi gips ne šteti okolini tako da se ne mora kao poseban otpad ukloniti, saopćio je EUROCOMM-PR Sarajevo.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.