28.7.2017. 11:35
0
Južna Koreja provodi jednogodišnju istragu ekoloških posljedica THAAD sistema
Nova južnokorejska vlada pod predsjednikom Moon Jae-inom odlučila je da provede jednogodišnju istragu ekoloških posljedica po lokaciju na kojoj će biti razmješten američki raketni odbrambeni sistem THAAD.
Ministarstvo odbrane u petak je objavilo zvanični plan procjene ekoloških posljedica američkog raketnog štita po kompletnu teritoriju na kojoj će  THAAD baterija biti razmještena.

Očekuje se da proces procjenjivanja potraje najmanje godinu dana od njegovog pokretanja.

- Konačna odluka da li da se postavi sistem THAAD bit će donesena nakon "generalne" procjene ekoloških posljedica po lokaciju na koju bi trebao biti postavljen u skladu s državnim zakonima, saopćilo je ministarstvo.

Od decembra prošle godine, u toku je provjera 328.799 kvadratnih metara zelene površine od ukupno 1,48 miliona kvadratnih metara bivšeg golf terena, oko 300 kilometara jugoistočno od prijestonice Seula. 

Južnokorejska vojska dobila je vlasništvo nad nekadašnjim golf terenom u oblasti Seongju u sjevernoj pokrajini Gyeongsang od Lotte grupacije, petog po veličini kongolmerata u zemlji, u zamjenu  za ponudu vojnog zemljišta u blizini Seula.

THAAD bateriju čine šest mobilnih lansera, radar  AN/TPY-2, 48 presretača raketa i kontrolna jedinica, prenosi Xinhua.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.