2.8.2017. 12:40
0
Rouhani pod pritiskom da imenuje i žene u iransku vladu
Iranski predsjednik razmatra promjene u vladi prije polaganja zakletve u nedjelju, a pod pritiskom je da imenuje žene na pozicije, javlja Guardian.

Hassan Rouhani je u prvom mandatu imenovao samo muškarce u vladu i našao se na udaru kritika svojih liberalnijih glasača.

No, sada je pod pritiskom i desničara koji se protive tome,  a potvrdu imenovanja mora dati i iranski parlament. Teheran se za to vrijeme priprema za veliki svečanost inauguracije za vikend, a nakon velike Rouhanijeve pobjede u maju ove godine.

Dan je proglašen praznikom, očekuje se dolazak osam predsjednika država, a Velika Britanija prvi put šalje zvaničnika ministarstva vanjskih poslova na inauguraciju.

Rouhani je ranije imenovao žene na niže pozicije i sada zvanično navode da broj žena neće biti umanjen u novoj vladi.

No, treba podsjetiti da to ne bi bilo prvi put da žene budu ministri. Bivši predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je imenovao tri žene na ministarske pozicije, iako se suočavao sa kritikama.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.