17.8.2017. 9:38
0
Saudijska Arabija pružit će gostoprimstvo katarskim hadžijama
Saudijska Arabija saopćila je da će pružiti gostoprimstvo katarskim hodočasnicima tokom ovogodišnjeg hadža, nakon spora koji je doveo do prekida saobraćajnih veza između dvije zemlje od juna.


U saopćenju koje je prenijela državna Saudijska novinska agencija navodi se da će granični prelaz Salwa biti otvoren za katarske građane kako bi obavili redovno godišnje hodočašće. 

Saopćenje, u kome se također navodi da će katarskim hadžijama biti omogućen ulazak u zemlju na dva saudijska aerodroma, uslijedilo je nakon sastanka saudijskog princa Mohammeda Bin Salmana i katarskog šejha Abdullaha bin Alija bin Abdullaha bin Jassima al-Thanija.

Portparol katarske vlade nije imao nikakvog komentara na objavu o otvaranju granice tokom hadža, ali je kazao da šejh Abdullah nije član katarske vlade.

Katarski mediji nisu odmah komentirali vijest Saudijske novinske agencije.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati uveli su sankcije američkom savezniku Kataru u junu i prekinuli su sve saobraćajne veze s tom zemljom. Četiri arapske države optužuju Katar za podršku terorizmu, što vlada u Dohi negira.

Katar je optužio Saudijce za politiziranje situacije i u prošlom mjesecu se obratio specijalnom izvještaču UN-a za vjerske slobode, izražavajući brige zbog prepreka s kojima bi se mogli suočiti Katarani koji žele da prisustvuju ovogodišnjem hadžu, prenosi Reuters.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.