22.8.2017. 17:47
0
Tužila Johnson & Johnson zbog dječjeg pudera i dobila 417 miliona dolara
Riječ je o magnezij silikatu, tzv. glinenom mineralu koji se dodaje u pudere u kamenu ili prahu, rumenila, sjenila, dezodoranse, dječje pudere i sl. kako bi matirao i isušivao kožu.

Porota suda u Californiji složila se i donijela odluku u kojoj tvrtka Johnson & Johnson mora isplatiti 417 miliona dolara odštete Evi Echeverriji koja tvrdi da je oboljela od raka jajnika zbog upotrebe njihovog pudera za bebe za ličnu higijenu, piše The Guardian.

U presudi se navodi kako firma nije adekvatno upozorila korisnike svojih proizvoda na rizik od raka koji uzrokuje talk, sastojak koji se miješa u praškaste proizvode u kozmetičkoj industriji.

Riječ je o do sada najvišoj svoti o kojoj je presudu donijela porota suda u Los Angelesu u slučajevima tužbi protiv firme koja nije na adekvatan način upozorila potrošače na rizik od obolijevanja od karcinoma pri korištenju njihovog proizvoda, piše “Večernji“.

Slučaj Eve Echeverrije prvi je od stotina ovakvih slučajeva koji je dospio na sud, a 63-godišnja Eva na sudu je rekla da je godinama koristila proizvode J&J, a njezin advokat zadao je “konačan udarac” u ovoj sudskoj borbi tvrdeći da firma i dalje potiče na kupnju njihovih proizvoda koji sadrže talk, iako su istraživanja pokazala da je talk štetan i uzrokuje rak ako ga se koristi na genitalnom području.

J&J izgubio je pravnu bitku na državnom sudu u Missouriju i ukupno mora isplatiti, zajedno s dobavljačem talka, 307 miliona dolara. Do ove presude najveći iznos koji je presudom J&J morao isplatiti bio je 110 miliona dolara.

“Naši proizvodi su sigurni”

Na službenim stranicama firme Johnson & Johnson objavili su saopštenje vezano uz presudu u kojem se navodi kako će se firma žaliti na odluku suda jer “u stvaranju J&J proizvoda slijede struku i nauku i vode se sigurnošću proizvoda za svakog korisnika”.

Portparolka firme, Carol Goodrich, najavila je žalbu na presudu kao i u ranijim slučajevima jer “nauka ide firmi u prilog”.

U sličnim su tužbama ranije izrečene četiri višemilionske presude protiv tvrtke, ali svi su slučajevi još uvijek u žalbenom roku.

Oko 2000 žena podnijelo je slične tužbe, a advokati razmatraju još hiljade potencijalnih slučajeva.

“Pripremamo se za ostale tužbe sličnog sadržaja i nastavit ćemo braniti naš proizvod ‘Baby puder’ i isticati koliko je siguran za upotre”, ističe portparolka, Carol Goodrich.

“Jako nam je žao što je žena oboljela od te teške bolesti”, dodaju iz J&J-a.

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.