29.8.2017. 20:30
0
Macron pozvao na Evropu u više brzina
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je pozvao na Evropu u više brzina, tvrdeći da bi najuži krug "avangardnih" zemalja trebao predvoditi put produbljivanja evropskih integracija.

Macron (39) postavio je krizom pogođenu Evropsku uniju u središte svoje centrističke predizborne kampanje, obećavajući da će raditi više na izgradnji bloka.

- Trebali bismo zamisliti Evropu u nekoliko formata: da ide naprijed s onima koji žele napredovanje, dok je ne zaustavljaju oni koji žele da uspore napredak - izjavio je on u svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru u utorak.

Govoreći pred 200 ambasadora u Parizu, on je ponovio komentare koje je dao tokom predizborne kampanje tvrdeći da Evropa "treba da ide iza logike" da će napredovati svi skupa ili neće niko. 

- Uvijek smo napredovali s avangardnom grupom spremnih za kojom su slijedili ostali - kazao je.

U okviru njegovih planova je stvaranje budžeta 19-člane eurozone koji će nadzirati ministar finansija i novi parlament - što predstavlja veliku institucionalnu promjenu.

On je dobio provizornu podršku od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se natječe za reizbor na parlamentarnim izborima zakazanim za 24. septembar.

- Jasno sam stavljala do znanja da lično nemam ništa protiv ideje evropskog ministra finansija. Samo nam je potrebno utvrditi šta bi taj ministar mogao raditi - izjavila je ona novinarima. 

Također je kazala da podržava ideju budžeta eurozone kako bi se prebacivao novac slabijim članicama zone koje bi mogle trebati podršku dok predvode teške ekonomske reforme.

- Ne stotine milijardi eura, nego manje sume koje bi u početku mogle podržati zemlje koje uvode reforme - kazala je. 

U govoru ambasadorima, Macron je također naglasio da britanska odluka da napusti EU ne bi trebala omesti planove bloka da napreduje.

- Brexit ne bi mogao progutati svu našu energiju - kazao je on, dodajući da je referendum o Brexitu u junu 2016. pokazao da se "kada je Evropa samo tržište, ona odbacuje".

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.