15.9.2017. 21:47
1
BBC: Najnoviji raketni test Sjeverne Koreje podijelio svjetske sile
Najnoviji raketni test koji je izvela Sjeverna Koreja podijelio je svjetske sile koje su se ujedinile iza novog paketa sankcija Ujedinjenih nacija prije samo nekoliko dana, piše BBC.

Kako navodi, SAD smatraju da bi "teret odgovora" na test Sjeverne Koreje trebalo da snose Kina, glavni saveznik te zemlje, i Rusija, koja takođe ima veze s režimom u Pjongjangu.  S druge strane, Kina je nagovijestila da SAD izbjegavaju sopstvenu odgovornost, a Rusija je osudila "agresivnu" američku retoriku.  

Raketa koju je Sjeverna Koreja ispalila nad Japanom ima domet da udari američko ostrvo Guam u Pacifiku, dodaje BBC i ističe da je najnoviji raketni test jedan od onih s najvećim dometom koji je izveo Pjongjang.  Raketa je dostigla je nadmorsku visinu od oko 770 kilometara, letjela oko 3.700 kilometara preletivši najsjevernije japansko ostrvo Hokaido prije nego što je pala u more, saopštila je južnokorejska vojska.  

Južna Koreja, ključni saveznik SAD, odgovorila je u roku od nekoliko minuta ispalivši dvije balističke rakete u more.  Japanski premijer Šinzo Abe poručio je da ta zemlja "nikada neće tolerisati" tako "opasnu provokativnu akciju", a SAD, Kina i Rusija su takođe osudile napad. Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, pozvali su na nastavak direktnih pregovora sa Pjongjangom kako bi se riješila kriza, saopštio je Kremlj.  

Međutim, američki državni sekretar Reks Tilerson stavio je do znanja da Vašington smatra da je sada na Pekingu i Moskvi da djeluju kako bi "obuzdali" Pjongjang.  Oni "moraju da pokažu svoju netolerantnost prema tim nepromišljenim lansiranjima raketa tako što će preduzeti direktne akcije", rekao je Tilerson.  

On tvrdi da je Kina snabdijevala Sjevernu Koreju naftom, a da je Rusija bila najveći poslodavac "sjevernokorejskog prinudnog rada".  Na to je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing uzvratila riječima da njena želja "nije žarište konflikta".  "Razne direktno umiješane strane trebalo bi da preuzmu odgovornost", poručila je ona obraćajući se novinarima čime je, ocjenjuje BBC, jasno aludirala na SAD i Južnu Koreju.  

Ona je dodala da je "svaki pokušaj da operu svoje ruke od tog pitanja neodgovoran i da neće pomoći da se riješi problem".  Dodala je da sankcije nisu jedini način da se riješi problem, te je pozvala na mirno rješenje kroz "zvanična diplomatska sredstva".  

Njena koleginica iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da Rusija pokazuje "ne samo netoleranciju ka nelegalnim lansiranjima, već želju da se riješi situacija na Korejskom poluostrvu". 

"Nažalost, agresivna retorika je jedina stvar koja dolazi iz Vašingtona", ocijenila je portparolka ruskog ministarstva.  Savjet bezbjednosti UN u ponedjeljak je jednoglasno glasao da se ograniči uvoz nafte i zabrani izvoz tekstila Sjevernoj Koreji, kao odgovor na nuklearni test te zemlje, kojim su prekršene rezolucije Ujedinjenih nacija, podsjeća BBC. 

(Merima Druškić)

RaketeTest
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.