19.9.2017. 18:09
0
Otkriven spomenik Kalašnjikovu, izumitelju najpopularnije puške na svijetu
Impozantan kip sovjetskog inženjera Mihaila Kalašnjikova, izumitelja legendarne jurišne puške koja danas nosi njegovo ime, svečano je otkriven u utorak u Moskvi, a vlasti su njegov izum pozdravile kao ruski zaštitni znak.

Metalna skulptura u glavnome gradu Rusije viša od 7 metara predstavlja Mihaila Kalašnjikova koji u ruci drži AK-47, oružje izumljeno 1947. godine od kada je, prema nekim procjenama, proizvedeno više od 100 milijuna primjeraka u svijetu, prenosi Hina.

Kalašnjikov je “utjelovio najbolje crte ruskog čovjeka, izvanredan prirodni dar, jednostavnost, integritet i organizaciju”, izjavio je na svečanosti ministar kulture Vladimir Medinski te dodao da je jurišna puška postala “istinska kulturna marka Rusije”.

Mihail Kalašnjikov umro je u dobi od 94 godine 23. prosinca 2013. nakon duge bolesti i pokopan je sa svim vojnim počastima na memorijalnom vojnom groblju blizu Moskve, a pokopu su osim predsjednika Vladimira Putina prisustvovali visoki ruski dužnosnici.

Rođen 10. studenoga 1919. u jednome sibirskom selu, Kalašnjikov je radio sve do godinu dana prije smrti kada zbog teške bolesti to više nije mogao. AK-47 je robusno i jeftino oružje koje je postalo simbol oružane borbe za neovisnost, a danas krasi brojne zastave, među ostalima države Mozambik, ali i šijitskog libanonskog pokreta Hezbollah.

Mihail Kalašnjikkov nikada nije primio novac za prodaju milijuna pušaka koje nose njegovo ime, a koriste se u vojskama više od 80 zemalja.

Poduzeće Kalašnjikov počelo je gubiti poslove otkako je izumitelj umro, pa je proširilo svoj asortiman, moderniziralo se i otvorilo privatnom kapitalu te se sve više koncentrira na proizvodnju predmeta pod zaštitnim imenom Kalašnjikov.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.