20.9.2017. 10:35
0
''Suprotstaviti se ruskoj destabilizaciji Balkana''
Wess Mitchell, kandidat predsjednika SAD Donalda Trumpa za mjesto zamjenika državnog sekretara zaduženog za Evropu i Euroaziju, jučer je tokom saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD-a pohvaljen za predan rad na izgradnji dobrih odnosa s Evropom, „kao najstarijim i najpouzdanijim saveznikom SAD".


Kako prenosi Dnevni avaz, senator John Соrnyn, koji je predstavio Mitchella članovima Komiteta, istakao je i da je nedavno boravio na Balkanu.

- Tamo su mi lideri država tog regiona jednoglasno govorili o problemima koje im pravi Rusija, negativnom utjecaju koji ta zemlja širi i kroz svoju propagandnu mrežu i tražili pomoć i zaštitu. Ne mogu zamisliti bolju osobu od Wessa Mitchella za taj posao. On je čovjek koji će nas, nakon godina nepotrebnog zanemarivanja tog kontinenta, vratiti u Evropu i obnoviti veze s našim saveznicima - rekao je Cornyn.

Senator Joe Manchin podržao je takav stav. Istakao je i da se Rusija, zbog odsustva SAD, upetljala i u odnose s Turskom i sve više tu zemlju udaljava od tradicionalnog savezništva sa Zapadom, kako sa EU tako i s Amerikom.

Balkan je bio ključni segment izlaganja senatora Chrisa Murphyja. On je istakao da je povlačenje SAD iz tog regiona otvorilo prostor Moskvi, koja je to iskoristila.

- Rusi su čak počeli kupovati ljude tamo i svaki dan vidimo nove i nove face koje se pojavljuju. Balkan je jako destabiliziran i ako hoćemo to da zaustavimo, moramo tamo snažno djelovati - istakao je on.

Na poziciju u State Departmentu Mitchelldolazi s mjesta direktora nevladine organizacije Centar za analizu evropske politike (ČEPA), koju je osnovao 2005. Iz te organizacije on je razvio izuzetno dobre odnose sa zvaničnicima Evropske unije i NATO-a.

Poznat je i kao oštar kritičar aktivnosti Rusije Vladimira Putina. Zagovornik je „realne" politike prema kojoj Vašington i Moskva trebaju sarađivati gdje god je to moguće, ali da SAD ne smiju odstupati od svojih temeljnih vrijednosti. Mediji u SAD ocjenjuju da je on vrlo blizak prvom čovjeku Vijeća za nacionalnu sigurnost Herbertu McMasteru i šefu Pentagona Jamesu Mattisu.

Mitchell je tokom saslušanja obećao snažnu saradnju sa EU i NATO-om, istakavši da su SAD jake onoliko koliko su njihovi saveznici jaki. Između ostalog, potcrtao je važnost razvijanja dobrih odnosa, ali i trgovine i saradnje s Evropom.

U tom je kontekstu naveo i da mu je prioritet realizirati projekte plasmana američkog tečnog plina (LNG) u Evropu, prenosi Dnevni avaz.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.