20.9.2017. 18:45
0
Trump na udaru kritika Rusije zbog govora u UN-u
Rusija je "izuzetno zabrinuta" zbog komentara američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojima on preispituje iranski sporazum o nuklearnom oružju, te ova država sumnja da je sam Washington možda prekršio jedan važan sporazum o kontroli naoružanja, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
Trump je u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a u utorak kazao da je iranski sporazum iz 2015. godine, sklopljen sa šest svjetskih sila o smanjenju nuklearnog programa te zemlje u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, "sramota za Sjedinjene Američke Države". Trump je izjavio da Washington ne može poštovati sporazum "ako on daje pokriće eventualnoj konstrukciji nuklearnog programa".

Lavrov je u obraćanju ruskim novinarima u Ujedinjenim nacijama u New Yorku rekao da se Rusija snažno protivi ovom Trumpovom stavu.

- To je izuzetno zabrinjavajuće. Mi ćemo braniti taj dokument, taj konsenzus, koji je s olakšanjem dočekala cijela međunarodna zajednica i koji je istinski ojačao i regionalnu i međunarodnu sigurnost - izjavio je Lavrov, izvještava Reuters.

Ruski zvaničnici nisu dobro prihvatili ni Trumpovu prijetnju da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju.

- Ako samo osuđujete i prijetite, onda ćemo antagonizirati zemlje nad kojima imamo utjecaj - kazao je Lavrov.

On je ipak najžešće kritizirao, kako je rekao, moguće američko kršenje sporazuma o kontroli naoružanja iz 1987. godine po kojem se Rusiji i SAD-u zabranjuju projektili srednjeg dometa koji se lansiraju s kopna.

- Mi imamo sumnje da Amerikanci proizvode sisteme naoružanja kojima krše ili bi mogli prekršiti obaveze iz sporazuma - istakao je Lavrov.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.