23.9.2017. 21:45
0
Kina ograničila trgovinu naftom sa Sj. Korejom, zabranila trgovinu tekstilom
Kina je pokrenula postupak ograničavanja sjevernokorejskih zaliha nafte i prestat će kupovati tekstil od ove politički izolirane države, saopćili su kineski zvaničnici u subotu.


Kina je najvažniji sjevernokorejski trgovinski partner i jedan od rijetkih izvora čvrste valute za tu zemlju, izvještava BBC.

Zabrana trgovine tekstilom nanijet će štetu prihodima Pyongyanga, dok im je kineski izvoz nafte bio glavni izvor naftnih derivata.

Ovaj strožiji stav uslijedio je nakon posljednjeg nuklearnog testiranja koje je Sjeverna Koreja provela ovog mjeseca.

Ujedinjene nacije su kao odgovor uvele nove sankcije, uključujući ograničenja na tekstil i naftu.

U saopćenju kineskog ministarstva trgovine se navodi da će restrikcije na rafiniranu naftu stupiti na snagu 1. oktobra, a na tečni zemni gas odmah.

U Sjevernu Koreju će se i dalje izvoziti ograničena količina koja je dopuštena po rezoluciji UN-a.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.