24.9.2017. 19:45
1
Merkel osvojila najviše, radikalni desničari dobili čak 13,8 posto glasova
Ankete su uoči izbora najavljivale pobjedu koalicije koju predvodi CDU kancelarke Angele Merkel, ali nedovoljnu da bez partnera formira vlast. Ovi rezultati govore o značajnom padu podrške kancelarki

Birališta u Njemačkoj su zatvorena u 18 sati. Prema prvim rezultatima izlaznih anketa koje je objavio DW 32,5 posto glasova je osvojio CDU Angele Merkel, SPD 20 posto, a radikalni desničari čak 13,8 posto.

Stranka zelenih osvojila je 9,5 posto, FDP 10,5 posto i Ljevičarska stranka 9 posto glasova prenosi DW.

Stranka Angele Merkel je izgubila devet posto glasova, a SPD 5,7 posto u odnosu na rezultate iz 2013. godine.

Ankete su uoči izbora najavljivale pobjedu koalicije koju predvodi CDU kancelarke Angele Merkel, ali nedovoljnu da bez partnera formira vlast. Ovi rezultati govore o značajnom padu podrške kancelarki.

Odziv na općim izborima u Njemačkoj je jednak ili za nijansu niži u odnosu na prije četiri godine, što bi moglo pogodovati rastu radikalnih desničara, javlja Reuters.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.