25.9.2017. 11:30
0
PLO traži istragu širenja izraelskih naselja i nuklearnih postrojenja
Zvaničnici Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u nedjelju su zatražili od Međunarodnog krivičnog suda (International Criminal Court,ICC) da započne istragu izraelskih aktivnosti širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, a od Ujedinjenih nacija da istraže izraelska nuklearna postrojenja, navodi se u saopćenju izdatom na kraju sastanka izvršnog odbora PLO-a u Ramallahu.

Ovi zvaničnici su također optužili Izrael za etničko čišćenje i rasnu segregaciju, za koju su kazali da se smatraju ratnim zločinom koji bi trebao istražiti Međunarodni krivični sud, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Iz PLO-a su istakli da će širenje izraelskih naselja, koje su opisali kao agresiju, stvoriti "sistem diskriminacije i rasne segregacije".

Izrael su optužili za vršenje "tihog etničkog čišćenja" u Jerusalemu, Jordanskoj dolini, područjima južno od Hebrona i drugim područjima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zbog toga su zvaničnici PLO-a odlučili "uputiti dosje o gradnji naselja kao ratnog zločina i dosje o etničkom čišćenju, diskriminaciji i aparthejdu Međunarodnom krivičnom sudu s hitnom molbom da otvori sudsku istragu ratnih zločina koje je počinila država Izrael na palestinskim teritorijama okupiranim tokom agresije 1967. godine."

Iz PLO-a su također pozvali UN da poduzme "neophodne i hitne mjere inspekcije izraelskih nuklearnih postrojenja i provođenja odluka iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja".

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.