7.10.2017. 22:40
0
Nezavisnost tragična za Kataloniju, nacionalizam jedan od najgorih neprijatelja slobode
Nezavisnost Katalonije bila bi tragična za Španiju, a naročito za Kataloniju, piše u posljednjem broju beogradskog Nedjeljnika nobelovac Mario Vargas Ljosa, prenosi novinska agencija Patria.
Nobelovac smatra da bi nezavisnošću Katalonije ona pala u ruke retrogradne i varvarske ideologije i demagoga koji bi je odveli u propast.

“Sve što je opravdano u zahtjevima separatista može se postići unutar države, putem pregovora, bez kršenja zakona, koji su tokom proteklih pola vijeka načinili od Španije slobodnu i demokratsku zemlju”, smatra Ljosa. Podsjeća da je tokom tranzicije čitav svijet gledao na Španiju kao na primjer koji treba slijediti, budući da se, kako navodi, veoma brzo otisnula put demokratije, sa tolerantnim i solidarnim stavovima svih političkih stranaka i odobravanjem ogromne većine nacije.

“Nije kasno za povratak na tu solidarnu polaznu tačku iz koje je proizašlo toliko toga dobrog za sve Špance, počevši od najvažnije stvari, a to je sloboda. Treba uvjeriti Katalonce, na sve moguće racionalne načine, da je nacionalizam jedan od najgorih neprijatelja slobode i da ovaj nesretni period treba da ostave iza sebe, kao noćnu moru koja će nestati buđenjem”, piše Ljusa, između ostalog, u kolumni za posljednji broj Nedjeljnika, prenosi NAP.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.