12.10.2017. 14:12
0
Imenovane još četiri osobe osumnjičene za ubistvo polubrata Kim Jong-una
Četiri osobe, osumnjičene pored Indonežanke Siti Aisyah i Vijetnamke Doan Thi Huong za ubistvo polubrata sjevernokorejskog vođe, u četvrtak su prvi put identificirane na sudu u Maleziji gdje se vodi postupak protiv ove dvije žene.

One su u martu optužene zajedno s ove četiri tada neimenovane osobe za ubistvo Kim Jong-nama na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara, izvještava Reuters.

Ove četiri osobe su imenovane kao gospodin Chang, gospodin Y., James i Hanamori, također poznat kao "Dedo" ili "Ujko", kazao je sudu policajac Wan Azirul Nizam Che Wan Aziz, govoreći o nalazima istrage.

Wan Azirul je rekao da je gospodin Y. identificiran na video snimci na kojoj ulazi na aerodrom sa ženom koja liči na Huong.

Huong i Siti Aisyah su optužene za ubistvo Kim Jong-nama nanošenjem na njegovo lice hemijskog otrova VX koji su zabranile Ujedinjene nacije.

- Na osnovu moje istrage, gdin Y. je osoba koja je nanijela tekućinu na drugu optuženu - rekao je Wan Azirul, govoreći o Huong.

Gospodin Chang je viđen na drugom video snimku sa Siti Aisyah u restoranu na aerodromu, kazao je Wan Azirul.

Hanamori je dao instrukcije gospodinu Y., dok je James "regrutirao" Siti Aisyah, naveo je Wan Azirul, ne otkrivši više detalja.

On nije rekao da li su ova četiri osumnjičena Sjevernokorejci ili su to iste četiri osobe za koje je malezijska policija saopćila da su na dan ubistva napustili Kuala Lumpur i otišli u Pyongyang.

Malezija je raspisala Interpolovu crvenu potjernicu za četiri osobe koje su pobjegle, identificirane kao Sjevernokorejci Ri Ji Hyon, Hong Song Sac, O Jong Gil i Ri Jae Nam.

Suđenje će se nastaviti nakon posjete aerodromu 24. oktobra.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.