19.10.2017. 22:30
0
Podignuta optužnica za korupciju protiv bivšeg pakistanskog premijera
Pakistanski antikorupcijski sud u četvrtak je podigao optužnicu protiv smijenjenog premijera Nawaza Sharifa, njegove kćerke i zeta zbog navoda u vezi s vlasništvom nad nekretninama u Londonu, čime je otvoren sudski proces koji bi mogao završiti zatvorskom kaznom za tog bivšeg državnika.

Sharif i njegova kćerka Maryam su taj sudski proces nazvali urotom, aludirajući na intervenciju snažne vojske, ali Sharifovi protivnici su suđenje pohvalili kao rijedak primjer pozivanja na odgovornost bogatih i moćnih, javlja agencija Reuters.

Šezdesetsedmogodišnji Sharif je podnio ostavku u julu nakon što ga je Vrhovni sud diskvalificirao za obnašanje javne pozicije zbog neobjavljenog izvora zarade, ali taj bivši čelnik i dalje drži pod svojom kontrolom vladajuću stranku Pakistansku muslimansku ligu - Nawaz (PML-N).

Maryam i njen suprug Muhammad Safdar su se pojavili u sudnici, ali Sharif je poslao svog predstavnika kako bi mogao biti uz svoju suprugu koja se liječi od raka u Velikoj Britaniji.

Maryam je u obraćanju novinarima ispred suda aludirala na vojno miješanje u taj sudski proces kazavši da je to suđenje "ponavljanje 1999. godine", kada je njen otac zbačen s vlasti u vojnom puču koji je predvodio bivši vojni čelnik Pervez Musharraf.

Sharifova smijena uslijedila je nakon curenja tzv. Panamskih dokumenata 2016. godine, iz kojih se dalo zaključiti da su Sharifova kćerka i dvojica sinova posjedovala offshore holding kompanije registrirane na Britanskim Djevičanskim ostrvima i da su ih iskoristili kako bi kupili luksuzne stanove u Londonu.  


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.