26.10.2017. 17:42
0
Tragedija u Finskoj: Četiri osobe poginule, 11 povrijeđeno u sudaru voza i vojnog kamiona
Četiri osobe su poginule i nekoliko je povrijeđeno kada je voz udario u vojni kamion tokom vojne vježbe u južnoj Finskoj u četvrtak, saopćili su policija i oružane snage.

Nesreća se desila na nečuvanom željezničkom prelazu u blizini mjesta Raasepori, 90 kilometara zapadno od prijestonice Helsinkijja, kada su dva vojna vozila prelazila prugu na putu ka mjestu obuke.

Tri vojnika i jedan putnik u vozu poginuli su nakon što se voz sudario s jednim vozilom, saopćili su zvaničnici. Uslovi na cesti bili su loši u jutarnjim satima zbog kiše i snijega.

Inspektor Ilkka Kantola izjavio je za novine Helsingin Sanomat da je voz udario u kamion dok se kretao brzinom od stotinjak kilometara na sat.

Kako je kazao Kantola, mašinovođa je ugledao kamion za koji je pomislio da će stati jer se kretao veoma sporo.

- On je povukao kočnicu ali nije mogao usporiti uoči sudara - navode novine Kantoline riječi.

Vojnik koji je vozio kamion suočit će se s optužbama za ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju i ubistvo iz nehata, dodao je on.

Četiri osobe prebačene su u Helsinki s teškim povredama a sedam ostalih je liječeno u lokalnoj bolnici od manjih ozlijeda. Za sve pacijente se navodi da su u stabilnom stanju.

Finski premijer Juha Sipila i predsjednik Sauli Niinisto uputili su saučešće porodicama žrtava.

 - Mladi regruti služili su svojoj zemlji. To što je njihovo putovanje završeno brojnim pogibijama i teškim povredama istinska je tragedija - navodi predsjednik Niinisto u izjavi za javnost.

Služenje vojnog roka obavezno je za muškarce u Finskoj, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.