30.10.2017. 10:31
0
Španija: Ukidanje autonomije u Kataloniji na ispitu
Špansko preuzimanje kontrole nad vladom u Kataloniji je na ispitu prvog radnog dana kada se očekuje reakcija državnih službenika na ukidanje autonomije, javlja Reuters. Španski premijer Mariano Rajoy je smijenio secesionističku vladu i raspisao izbore za 21. decembar.

Međutim, čelnici katalonske vlasti koji zastupaju odvajanje regije od Španije nisu prihvatili tu odluku tvrdeći da ih mogu smijeniti samo građani Katalonije. Separatističke grupe su pozvale državne službenike da se ne povinuju madridskim vlastima i dali su precizne instrukcije za oko 200.000 državnih službenika kako da se ponašaju.  Od njihove reakcije će umnogome ovisiti kako će se kriza dalje razvijati.

Još uvijek nije poznato da li će smijenjeni zvaničnici danas doći u svoje urede i da li će ih policija nad kojom je, također, Madrid preuzeo kontrolu pokušati spriječiti u tome. List La Vanguardia objavio je da su visoki zvaničnici Katalonije napustili svoje urede.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.