2.11.2017. 11:11
0
Kineski čelnik Xi Jingping želi promovirati veze sa Sjevernom Korejom
Kineski predsjednik Xi Jinping odgovorio je na čestitku sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una povodom kongresa Komunističke partije Kine, rekavši kako se nada promoviranju veza između dvije zemlje, javila je u četvrtak sjevernokorejska državna novinska agencija (KCNA).
Prijateljska razmjena poruka relativno je rutinska, ali dolazi u vrijeme kada se Kina nalazi pod intenzivnim pritiskom iz Sjedinjenih Država da učini više kako bi suzbila sjevernokorejske raketne i nuklearne probe, koje su podigle napetosti širom svijeta.

Kina je sve nezadovoljnija vojnim  vježbama svog saveznika sa sjevera, u prkošenju rezolucijama UN-a, pozivajući u više navrata na suzdržavanje i tražeći od svih strana da govore i djeluju s pažnjom.

Xijeva poruka dolazi nekoliko dana uoči prve zvanične posjete Aziji američkog predsjednika Donalda Trumpa, tokom koje će Sjeverna Koreja visoko kotirati na dnevnom redu njegovih razgovora. Također je uslijedila nakon neočekivanog sporazuma između Seula i Pekinga u utorak da se distanciraju od godinu dana dugog spora oko razmještaja američkog proturtaketnog sistema u Južnoj  Koreji.

- Želim da u novonastaloj situaciji kineska strana učini napore kod DNRK na promoviranju veza između dvije strane i održavanju njihovog stabilnog i čvrstog razvoja, dajući time značajan doprinos odbrani regionalnog mira i stabilnosti i zajedničkog prosperiteta - napisao je Xi u poruci datiranoj na 1. novembar, prenosi državna novinska agencija Sjevera, KCNA.

DNRK je akronim za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, zvaničan naziv Sjeverne Koreje.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying nije objavila detalje Xijeve poruke Kimu, ali je potvrdila da je poslana kako bi se izrazila zahvalnost Kimu na čestitki.

Brojne zemlje poslale su poruke Kini povodom kongresa, i iz pristojnosti, Kina je odgovorila s porukama zahvalnosti, dodala je ona.

- Vjerujem da je to u interesu obje strane i da ima veliki značaj za rješavanje trenutnog problema s kojim se suočavamo u održavanju regionalnog mira i stabilnosti - izjavila je Hua na redovnom dnevnom brifingu za novinare u Pekingu.

Tu poruku tek trebaju objaviti kineski državni mediji tokom dana.

Kina i Sjeverna Koreja često razmjenjuju diplomatske poruke i ceremonijalna pisma, iako su lične poruke među njihovim čelnicima rijetkost.

Xi je ranije slao poruke Kimu, od kojih je posljednja bila čestitka povodom partijskog kongresa u Sjevernoj Koreji. Nijedan od čelnika nije posjetio zemlju drugoga otkako su preuzeli vlast.

Kim je poslao čestitku Xiju prošle sedmice po okončanju kongresa Komunističke partije Kine, poželivši mu "veliki uspjeh" u rukovođenju zemljom, prenosi Reuters.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.