8.11.2017. 12:52
0
Veliki udarac za Trumpa, demokrate slavile ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima
Demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izabran je na drugi četverogodišnji mandat, dok je demokratski kandidat za guvernersku dužnost u Virginiji, Ralph Northam pobijedio u utorak republikanskog protivnika Eda Gillespieja koji je imao veliki podršku Donalda Trumpa.

De Blasio koji se predstavlja kao zaštitnik građana New Yorka od politike Donalda Trumpa, nadmoćno je pobijedio sa 64,7 posto glasova, a njegova republikanska protivnica Nicole Malliotakis osvojila je 29,5 posto nakon prebrojavanja 83 posto listića u najvećem američkom gradu. Oštro je napadao Trumpa zbog mjera prema imigrantima, muslimanima i ilegalnim useljenicima.

Malliotakis je često kritikovala De Blasia zbog toga što nije htio sarađivati sa saveznim službama u potrazi za osobama bez ličnih dokumenata.

U drugoj saveznoj državi New Jerseyju, demokratski kandidat Phil Murphy lako je pobijedio te će zamijeniti republikanskog guvernera na odlasku Chrisa Christieja koji je dugo bio blizak saveznik Donalda Trumpa.

Po rezultatima nakon obrade 60 posto glasačkih listića, Ralph Northam je osvojio gotovo 52 posto glasova, a republikanac 47 posto.

Ed Gillespie se na terenu nije javno pokazivao sa američkim predsjednikom Trumpom, ali je taj čelnik republikanske stranke, kojom je predsjedavao, skrenuo udesno postavivši u fokus svojih govora temu ilegalne imigracije, kriminala i konfederacijskih spomenika. Predsjednik ga je podržavao porukama, ali nije išao na teren.

Demokrati od izbora napravili pitanje časti, tačno godinu dana nakon poraza Hillary Clinton. Bivši predsjednik Barack Obama direktno se uključio u kampanju.

- Strah, podjele i mržnja neće proći - komentirao je demokratski guverner na odlasku Terry McAuliffe u utorak uoči objave rezultata.

Guverneri obavljaju izvršnu vlast u američkim saveznim državama i imaju ovlasti na privrednom, poreznom i obrazovnom polju, kao i u policiji. Odobravaju zakone koje glasanjem donosi lokalni parlament.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.