13.11.2017. 21:32
0
Francuska razmatra uvođenje novih sankcija Iranu zbog balističkog programa
Iz francuskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je sugerirano da bi, ukoliko bude potrebno, nove sankcije mogle biti uvedene Iranu zbog balističkog programa te zemlje.


Iranski zvaničnici su u nedjelju odbacili poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na pregovore o iranskim balističkim projektilima, kazavši da je njihova svrha zaštita, te da nemaju nikakve veze s nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama, podsjeća Reuters.

- Kao što znate, Evropska unija je već nametnula sankcije na iranske subjekte koji su umiješani u balistički program. Ukoliko to bude potrebno, nove sankcije bi mogle biti uvedene - rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Agnes Romatet-Espagne.

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice optužile Iran da je Houthi pobunjenicima u Jemenu poslao raketu koja je u julu ispaljena na Saudijsku Arabiju i zatražile od Ujedinjenih nacija da pozovu Teheran na odgovornost zbog kršenja dviju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Saudijska Arabija i njeni saveznici optužuju Iran za slanje raketa i drugog oružja Houthijima, tvrdeći da oružje nije bilo prisutno u Jemenu prije nego što su tamo izbili sukobi 2015. godine.

Iran negira te optužbe i za konflikt okrivljuje Rijad.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.