18.11.2017. 15:46
0
Demonstranti u glavnom gradu Zimbabvea idu ka Mugabeovoj rezidenciji
Zimbabveanci koji slave očekivani slom vladavine predsjednika Roberta Mugabea krenuli su ka njegovoj rezidenciji u prijestonici Harare.

U scenama koje podsjećaju na pad rumunskog diktatora Nikolaja Čaušeskua 1989. godine, muškarci, žene i djeca trče uz oklopna vozila i vojnike koji su ove sedmice pokrenuli proces svrgavanja jedinog čelnika za kojeg ova zemlja zna od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1980. godine, izvještava Reuters.

Devedesttrogodišnji Mugabe je u kućnom pritvoru u svom luksuznom kompleksu u Harareru, odakle je gledao kako u manje od tri dana gubi podršku njegove stranke Zanu-PF, službi sigurnosti i naroda.

Generalni sekretar Asocijacije ratnih veterana Zimbabvea, Victor Matemadanda je pozvao sudionike mitinga protiv Mugabea da krenu ka Mugabeovoj rezidenciji, te televizijske snimke prikazuju kako stotine demonstranata marširaju u tom smjeru.

Vojska je pokrenula akciju nakon što je Mugabe smijenio potpredsjednika Emmanuela Mnangagwu prošle sedmice.

Mnangagwa se smatrao potencijalnim nasljednikom dugogodišnjeg šefa države, a njegova smjena otvorila je put Mugabeovoj supruzi Grace, koja je četiri decenije mlađa od njega, da preuzme predsjedničku dužnost umjesto njega.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.