17.12.2017. 19:35
1
U Italiju vraćeni posmrtni ostaci kralja koji je podržavao Mussolinija
Tijelo kontroverznog italijanskog kralja Victora Emmanuela III vraćeno je u Italiju, što je pokrenulo debatu o tome gdje se monarh koji je podržavao diktora Benita Mussolinija treba sahraniti, javlja AFP.

Victor Emmanuel, koji je vladao Italijom od 1900. do njegove abdikacije 9. maja 1946. godine je umro u egzilu u Egiptu. Dopuštenje kraljevskoj porodici da prebace tijelo je potpisao predsjednik, a posmrtni ostaci su danas prebačeni u Italiju, rekao je za AFP historičar Aldo Mola.

Kako sada stvari stoje kralj će biti sahranjen u porodičnom mauzoleju Vicofronte u sjevernoj Italiji. Ali, kraljev prapraunuk se suprotstavio volji porodice i tvrdi da Victor Emmanuel treba biti sahranjen u Rimu, u Pantheonu, gdje su sahranjeni ostali italijanski kraljevi.

- Sanjali smo da će ovaj dan proći drukčije. Pravda će biti postignuta tek kada sva četvorica suverena koji su sahranjeni u egzilu budu smješteni u Pantheron - rekao je samoprozvani "princ od Napulja“ italijanskom listu Corriere della Sera daily.

Prije nekoliko dana u Italiju je prevezeno i tijelo kraljice Elene od Montenegra iz Francuske. Italijani su nakon Drugog svjetskog rata ukinuli monarhiju kažnjavajući tako kraljevsku porodicu zbog saradnje sa fašistima.


(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.