22.12.2017. 10:11
1
Bivši šef Katalonije iz "egzila" poručio: Katalonija je pobijedila, a Španija je poražena!
Bivši katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je jutros da su rezultati pokrajinskih izbora poraz za Španiju, prenosi BBC.

Puigdemont se nalazi u Briselu u "samonametnutom egzilu“, a nakon što su ga vlasti u Španiji optužile za pobunu i nezakoniti pokušaj osamostaljenja Katalonije.

On je pozdravio rezultate izbora kao pobjedu "republike Katalonije“. Separatističke stranke će, nakon vanrednih izbora održanih zbog odluke madridskih vlasti da smijeni bivšu regionalnu vlast zbog nezakonitog referenduma i deklaracije o nezavisnosti, imati tijesnu većinu.

No, Građanska stranka koja se protivi otcjepljenju je dobila naviše glasova, pa je neizvjesno ko će formirati vlast. Španski premijer Mariano Rajoy se nadao da će novi izbori vratiti stabilnost u Kataloniju, no čini se da su samo dodatno zakoplicirali situaciju. Njegova stranka je na regionalnim izborima ostvarila najgori rezultat u historiji.

- Niko ne može osporiti ove rezultate. Republika Katalonija je pobijedila, a Španija izgubila. Rajoy i njegovi saveznicu su poraženi - rekao je Puigdemont govoreći svojim pristalicama u Belgiji.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.