4.1.2018. 10:07
0
Nobelovka Shirin Ebadi poziva Irance da nastave s protestima
Iranska dobitnica Nobelove nagrade, Shirin Ebadi, pozvala je narod Irana da pokaže građansku neposlušnost i nastavi s protestima širom zemlje koji predstavljaju najodvažniji izazov za iranske čelnike još od proreformskih nemira 2009. godine.

Panarapski dnevni list u saudijskom vlasništvu, Asharq Al-Awsat, prenio je riječi najpoznatije odvjetnice za ljudska prava koja je kazala da bi Iranci trebali ostati na ulicama i da im ustav daje pravo da održe demonstracije, prenosi Reuters.

Ebadi, koja živi u Londonu, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2003. godine, te je jedna od više prognanih kritičara iranske vlasti. Ona je pozvala Irance da prestanu s plaćanjem vode, gasa, struje i poreza.

Ebadi je također pozvala Irance da podignu svoj novac iz državnih banaka kako bi izvršili ekonomski pritisak na vladu i tako je prisilili da prestane koristiti nasilje i da ispuni njihove zahtjeve.

Nakon šest dana protesta koji su potresli vjersko rukovodstvo i doveli do smrti 21 osobe, Revolucionarna garda ove zemlje u srijedu je poslala svoje snage kako bi ugušila nemire u tri pokrajine.

Protesti, koji su počeli zbog ekonomskih nedaća koje su zadesile mlade ljude i radničku klasu, eruptirali su u pobunu protiv ovlasti i privilegija koje posjeduje elita, posebno vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei.

Iranske vlasti su organizovale mitinge u četvrtak u nekoliko gradova, uključujući drugi najveći grad Mashhad.

Državna televizija prikazala je hiljade ljudi kako nose postere s likom ajatolaha Khameneija i natpise "Smrt pobunjenicima".

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.