13.1.2018. 20:35
0
Evropska komisija kreće u borbu protiv lažnih vijesti
Evropska komisija pokrenula je javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama te uspostavila stručnu skupinu na visokoj razini sastavljenu od predstavnika akademske zajednice, internet platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva koji će je savjetovati o tom fenomenu i iznijeti svoje preporuke za njegovo rješavanje, saopćeno je iz Bruxellesa.

Radom stručne skupine na visokoj razini i rezultatima javnog savjetovanja pridonijet će se razvoju strategije o suzbijanju širenja lažnih vijesti na razini EU-a, koja će biti predstavljena u proljeće ove godine.

Zabrinutost za nezavisnost medija

Rezultati istraživanja Eurobarometra objavljeni 17. novembra 2016. pokazali su, naime, da su evropski građani zabrinuti za nezavisnost medija te da ljudi nemaju povjerenja u medije.

"Sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni su Poveljom EU-a o temeljnim pravima. Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Zato svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama", rekao je tim povodom prvi potpredsjednik EK-a Frans Timermans.

"Moramo pronaći uravnoteženi pristup između slobode govora, medijskog pluralizma i prava građana na pristup raznolikim i pouzdanim informacijama. U pronalaženju rješenja trebali bi učestovali svi relevantni subjekti, kao što su internetske platforme ili informativni mediji", dodao je potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Dezinformacije na internetu

Građani, platforme društvenih medija, organizacije za informiranje (radiotelevizijske kuće, printani mediji, novinske agencije, internetski mediji i provjeravatelji činjenica), istraživači i javna tijela pozvani su da izraze svoja mišljenja u javnom savjetovanju do sredine februara.

Tako će se prikupiti mišljenja o tome koje se mjere mogu poduzeti na razini EU-a kako bi se građanima pružilo učinkovite alate za prepoznavanje pouzdanih i provjerenih informacija te kako bi se prilagodilo izazovima digitalnog doba.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.