21.1.2018. 19:40
0
Sirijska vojska osvojila zračnu bazu na sjeverozapadu zemlje
Sirijska vojska saopćila je u nedjelju da je zauzela ključnu bazu na sjeverozapadu zemlje, u vojnom uspjehu koji osigurava ceste između sjevernih sirijskih pokrajina.

Vojni portparol, general Ali Mayhoub, navodi u izjavi objavljenoj na državnoj televiziji u nedjelju da osvajanje zračne baze Abu Zuhour u pokrajini Idlib predstavlja "udarac" za pobunjenike koji drže bazu pod svojom vlašću od 2015.

Myhoub ju je nazvao drugom po veličini vojnom bazom u sjevernoj Siriji i dodao da je očišćena od eksplozivnih zamki i nagaznih mina. Kazao je da njeno osvajanje osigurava ceste između pokrajina Hama, Idlib i Aleppo.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da sirijske vladine snage i njihove savezničke milicije rade na osiguranju zračne baze. Mayhoub je također  saopćio da je u ofanzivi vladinih snaga osvojeno 300 sela u pokrajinama Idlib, Hama i Aleppo.

Ofanziva u Idlibu - najvećem preostalom pobunjeničkom uporištu u Siriji - počela je u prošlom mjesecu i dovela je do raseljavanja više od 212.000 civila.

To je ofanziva odvojena od turske vojne operacije u enklavi pod kurdskom vlašću u susjednoj pokrajini Aleppo, prenosi Associated Press.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.