21.1.2018. 21:30
0
Madrid će tražiti hapšenje Puidgemonta ako ode u Dansku
Špansko tužilaštvo saopćilo je danas da će tražiti hapšenje bivšeg katalonskog lidera Carles Puigdemont ako sutra bude putovao iz Belgije u Dansku da učestvuje u debati kojoj bi trebalo da bude domaćin.

Tužilaštvo je saopćilo da će "odmah" tražiti od postupajućeg sudije u slučaju Pudždemona da ponovo aktivira nalog za hapšenje i da ga danske vlasti uhapse ako se potvrdi njegov plan puta u Dansku.

Univerzitet u Kopenhagenu saopćio je prekjučer da će Puigemont sutra učestvovati na skupu na političkom odsjeku Univerziteta pod nazivom "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju? Debata sa Charlesa Puigemonta".

Puigemontov advokat Jaume Cuevillas rekao je za katalonski radio da postoji rizik od hapšenja njegovog klijenta u Danskoj, ali da vjeruje da danske vlasti neće postupiti po nalogu za hapšenje.

Španski Vrhovni sud izdao je međunarodnu potjernicu za hapšenje Puigemonta, ali je ona povučena u decembru da bi se izbjegla opasnost da mu belgijske vlasti odobre azil.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.