14.2.2018. 22:30
0
Šeik iz Kuvajta dao dvije milijarde dolara za obnovu Iraka
Kuvajtski vladar, šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah, objavio je danas da će njegova zemlja dati milijardu dolara kredita i milijardu dolara direktnih investicija da bi pomogla obnovu Iraka.

Ovo je nevjerovatna donacija jer je prije samo deset godina Sadam Husein napao tu malu, naftom bogatu državu, prenosi AP.

Ponuda šeika Sabaha, kako ocjenjuje američka agencija, ukazuje na duboku zainteresovanost njegove zemlje da Irak postane mirna i stabilna zemlja poslije rata protiv pripadnika Islamske države i haosa koji je uslijedio nakon invazije na Bagdad 2003. godine, koju su predvodile SAD.

“Ovaj veliki skup zajednica iz svijeta koje su danas prisutne ovdje, odraz je velikih stradanja koje je Irak pretrpio u suočavanju s terorizmom”, rekao je šeik na samitu donatora u Kuvajtskom gradu Bajan Palas.

Iraku je za misiju obnove potrebno mnogo više donacija, budući da Irak traži pomoć od donatora u iznosu od 88,2 milijarde dolara, dodaje AP, a prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.